csütörtök, március 01, 2007

Más világ

Grand Theft Auto...ez a játék jut az eszembe mindig az itteni közlekedésről. Lehet, hogy lőnek is, csak mi még nem láttuk. Laczizé könnyebb helyzetben van, az ő ablakából több balesetet látni, mert ott a kereszteződés. Tegnap egy kisebb gázolást nézett végig premier plánban, de semmi bulváros-véres; az elütött pasas összeszidta a sofőrt, aztán elment haza, vagy skandinávlottózni. Ki tudja.

Az elmúlt pár nap során több tucat sötét hátsó udvarban jártunk, határszéli csehóban, koldusok, utcagyerekek között, néha tényleg baljós arcok fogadtak minket, de sem kirabolni, sem megkéselni nem akartak; sőt, tiszteletre méltóan ékes angolsággal szolgáltak ki a világvégén is. Persze olyan helyekre nem sikerült nyelvtudással rendelkező kollégákat delegálni, ahová valóban kéne valami külföldiség – határállomásokon, kikötőkapukban csak kézzel-lábbal értettük meg magunkat. Meg lehet szokni.

Sztereotipiák? Hmmm. Senki nem emberevő, de ehhez az országhoz kell kalandvágy és kellő idegzet. Nagyon sok minden más, mint otthon, de néhány dolog jobban múködik. Az emberek közvetlenek, ha turistát látnak, előzékenyek, nem dudálják le a fejét a zebrán (a románokét egyébként egyenként...) A rendőrök mindig villogó szirénával közlekednek, csak a sivitást kapcsolják le default módba. Az ország lehetne nagyon szép, de az épitészet több, mint kaotikus, lényegében mindenki azt épitett, amit akart, és oda, ahová elkezdte. Semmiféle koncepció nincs a régi városrészekben; az újakban is csak annyi, hogy egy nagy, kilométeres vonalzóval meghúzták a boulevardok és a strada-k alapvetületeit, aztán Dózeristen és Panelisten szertartásai következtek. A Titan-lakótelep, ahova bevackoltunk, lényegében Közép-Európa legnagyobb egybefüggő lakótelepe; de az a rengeteg erdélyi öreg, akit a falurombolás után betelepitettek – többek között – ide is, megőrizte a régi szokásait; azt nem lehetett lerombolni, elvenni tőlük, hogy kiüljenek a ház elé a padra, mint otthon. Ülnek is rendben, még akkor is, ha szakad a havaseső.

Aztán itt van az ortodox vallás világa, a zárt, de a világra mégis nyitott monostorok tavak partján, olyan falvak szélén, amelyen az átlagember át sem mer hajtani, annyira veszélyesnek tűnnek. A szerzetesek még Ceusescu idején is megkülönböztetett tiszteletnek örvendtek, hiszen a román nemzeti tudatot a valláson keresztül is erősitették. Egyébként belső tartást tekintve mi, az örökké nyafogó, megsebzett nép példát vehetnénk róluk.

De mindegy, mielőtt még eljutnánk a Beavatásig, elmegyek aludni. Várnak. Ti meg nézzétek a képeket.

..::efzé::..

Summa Summarum - avagy Laczházi végkövetkeztet

Vasárnap indulunk haza. Addig már nemigen történik itt semmi. Úgyhogy levonom konzekvenciáimat. Nos, “petite” álinterjú jómagammal.

Miért utazol? Utazni jó. Nekem jó, talán másnak is. Nem azért, hogy kalandozzak. Kell az a fenének. Én csak szeretnék a világ minden szegletében meginni egy kávét, elszivni egy cigit. Egyéb vágyam nincsen nekem. Az utazás a lényeg. Menni. A célállomás pedig már-már szinte lényegtelen. Csak meghatározza az útvonalat. Titkon ez a kávézásról, és a dohányzásról szól.

És hogy tetszett Románia? Bukarestet nem tudom még feldolgozni, kevés volt ez az idő. Lakni viszont Constantában laknék. Ideig-óráig persze, úgyis továbbmennék onnan is.

És nagyok- e a különbségek? Ja, ha nagyitóval keressük, akkor persze. Amúgy majdnem ugyanaz, mint otthon. Itt is lefelé esik az eső. Na jó, persze, van ami más. De a kelet-európai ember könnyen alkamazkodhat.

És visszajönnél-e? Igen, persze. Főleg Constantába J.

Megérte? Hülye kérdés.

Végszó? Ja, háromra mindenki meztelen. Viszlát, otthon.

Egy a sok közül

Gyermekmegőrző

Rácsok

Arcok a térről

Marama

Vlad Tepes szobra

Moving camera

Szintelen

Túl a sötéten

Kettős én

Kérem, vigyázzanak, az ajtók nem záródnak...

Kábel,rengeteg

És Bukarestben majdnem minden sarkon igy neznek ki az oszlopok.

Csokireklám Ceausescu-val

Nem annyira nagy flash, mint egy szivarreklám Castroval, vagy egy piros kislábas-reklám Kádár Jánossal, de azért unikum a javából.

"..Régi és új örök harca dúl..."

Pump up the volume!

Megfakult szinek

Macska a macskakövön

Fotós munka közben

Utca, front

Helyzetjelentés a bukaresti utcákról

CEC

Boksz utca

Lámpafényben

Club Hermes

Először, amikor a google-ban megleltük ezt a képet, nagyon szerettük volna élőben is megörökiteni, hát, a szerencse segitségével sikerült...pont belebotlottunk Bukarest legrégebbi utcáinak egyikén. Végülis, ha nincs földrengés éppen, akkor nem is olyan veszélyes az a környék.

Könyvtár a tóparton

Szent György és a villanykapcsoló

Szolgálati közlemény Szent György-rajongó kritikusomnak: ez itt az eredeti Szent György-monostorból való kép. Cernica-ból.

A márvány középút

A közvetitő

Fényesség

Modern idők

Egy monostor udvarán

Beggars

kedd, február 27, 2007

Laczházi Szubjektiv. Part 4. Tenger, törökök, rómaiak

Constanta. Szép, öreg város. A fene se mondaná meg róla, hogy román. Amolyan igazi kikötő, valami regényből. Római kikötőváros volt, mára számos történelmi emlék bizonyitja ezt. Romániai kiruccanásunk során eddig ez volt a kedvenc helyem.Magamban még azt is megkockáztattam, hogy élnék itt.

A világ egyik legnagyobb kikötőjét, a világ egyik legtipikusabb biztonsági őre vigyázta. Megkérdeztük tőle, hogyan juthatnánk be. Hozzáteszem, semmilyen nyelven nem beszélt. Csak románul. Tehát inkább mutogattunk, mint kérdeztünk. (Pantomim is eine unique lingua – a szerk.) Majd „elmagyarázta”, hogy rendőri engedéllyel lehet csak belépni, amit a szomszédban lévö őrsön lehet kérni. Mivel nem kockáztattunk még egy barna személyis támadást (lásd bolgár határ) a hatóságok ellen, igy továbbálltunk.

Maradt tehát a tengerpart, a történelmi belváros és a kebab-bárok. De ez pont elég volt. Szeretem Konstancát. Nézzétek efzé képeit. Béke.

(Olyannyira béke, hogy ma úgy 20-22 órát aludt. A kárörvendő szerk.)

Autó a tenger felé

Cigánygettó persze még nem volt, illetve volt helyette török gettó. A hétfői úticél Constanta volt, a Fekete-tenger legnagyobb kikötővárosa. És mint ilyen, igencsak félúton áll valahol a török-balkáni és a posztszovjet mentalitás (és városkép) között. Szinte egy külön bolygó.

Az odavezető utat autópályának ugyan nem nevezném, bár a románok szerint az. Miután egy, a saját sávunkban velünk szemben robogó piros kisautót reflexből elkerülünk, irány a Sztráda. A Sztráda, amely a „ki itt felhajtsz, 130 kilométerig ne is várj benzinkutat!” – kinyilatkoztatással fogad. Merthogy ez áll a táblán.

Nincs is benzinkút, minek is az, viszont 2 kilométerenként egy parkoló, ahol mindig van valami Dacia felnyitott motorháztetővel. Nem birják a 130-as tempót, amelyet egészen 70 kilométer hosszan követel meg tőlük az élet, utána ugyanis megszakad a pálya jó 40 kilométerre, hogy még egy 10 kilométer erejéig folytatódjon. Hijjjába, még a nagy Conducator kezdte el, 20 év alatt sok az a 80 kilométer?

Tehát Constanta, eredeti budapesti közlekedési morállal – abban tér el a bukarestitől, hogy abban legalább lehet haladni (egyébként ledudálják a drivert a bakról). Itt meg a lámpától-lámpáig cimű mesejáték zajlik. A város szép nagy állat, Mamaia kicsit még szocreál, a tengerpart nagyon kellemes, még igy február végén is. Könnyű beleszeretni, még azt is elfelejti felfogni az emberfia, hogy egy barátja túl az Óperencián nyert 5 milliót. És megbabonázva issza tovább a kávéját a török negyedben. Mert nagyon finom kávé.

A kikötő annyira Rejtő Jenő világa, hogy róla kéne elnevezni. Félvilági alakok mindenhol. Mindenhol bontásra itélt házak, önkényes beköltözők, török asszonyok, a szemétben focizó gyerekek – hiába, ez a nagy Georghe Hagi szülővárosa, mégiscsak ő a leghiresebb román a románok szemében. Az utcákon dobozok, azokban kóbor kutyák, szürrealisztikus kép, de igaz. Egy-két sarkon belül egy mecset, egy ortodox és egy katolikus templom, és a zsinagóga. A török kávé nagyon finom, de nem feledteti, hogy három napon belül már a második kikötőbe nem tudunk bejutni.

Hazaút, sötét falvak megint csak mindenhol, elvétjük az irányt, úgyhogy az „autópálya” helyett településeken át robogunk vissza a fővárosba. Közben egy román kamionos majdnem letúrja lélekvesztőnk hátulját, de végül mégsem. Alig birjuk már hazáig, meghasonultan bömböltetjük a Slágert, a Dragostea din tei-t. Aztán úgy négy óra autókázás után kikötünk.



..::efzé::..

Kutyatár

Constanta, Óváros

Napmadarak

A Fekete-tenger, de most kék, és habzik

Áldozat

Romulus, Remus, Romanius

Ház, őrző

Kóbor lók

Azért is kaland az éccakai vezetés Románföldön, mert bármikor szembejöhet velünk két ló a kocsma előtt. És a tócsából isznak. De mint a lovak.

Ha két román összehajol...

...annak Dacia-szerelés lesz a vége.

Hullámtörő kagyló

Fogadó a Lyukas Cégérhez

A vörös ház

Kortünet

Felemás korlát

Jövőkép

Félemelet, homály

Befutó

Fogás, kérdés

Constanta