csütörtök, április 26, 2007

Mesterséges intelligencia

Lázadni jó, és népszerű.

Hogy miért? Mert a lázadás semlegesíti a tényeket. Semlegesíti a dokumentált valóságot, a riasztó jövőképet. Elfedi az értelmes érvek teljes hiányát. Aki lázad, azzal sokan lázadnak, lásd még: hőbörgés, focimeccs, bokszmeccs. Mert hőbörögni jó. Gondolkodni nehezebb.

Hibázni is könnyű, nehéz körbetekinteni, hogy kit és mit rántunk magunkkal a szakadékba. Nehéz beismerni, hogy lövésünk sincsen a hogyan továbbról, ha túlketyegünk a Nagybötűs Időponton. De ez nem az én bajom, nem én idéztem elő; ugorgyung'.

Aki nincs velünk, az ellenünk - mondja a régi, berögzött kulcsmondat. Azért érdemes megnézni, ki van velünk, és ki nincs. És kinek a dolga az, hogy azok álláspontját is megvilágítsa, akik velünk, meg azokét is, aki ellenünk. Érdemes nem összetéveszteni.

Persze, nyilván az a legkényelmesebb, ha csakis a saját álláspontunk köszön vissza a médiából. Kinek kellenek az ellenérvek, azok csak megzavarják a többi lázadót...? Egyébként is: a média jó, ha velünk van - a média görény, ha nincs velünk.

Lehet összehívni falugyűléseket, lehet meghívni mindenféle médiumokat, csak aztán nem épp azon kellene - nyilvánosan - elverni a port, amelyik mindig ott van, és tájékoztat. Amelyik gyakran elsőként kérdezi meg az álláspontotokat. Amelyik esetenként segít összefoglalni azokat a történéseket, amelyre reagálnotok kellene. Amelyik akkor is ott van, amikor nem látod. Amelyiket meg tudod várakoztatni, amelyik elől el tudsz bújni, amelyiket megpróbálhatod ugráltatni. Amelyikre rá tudod kenni az összes hibát, amit valójában el sem követett. Amelyik szívesen felel a kérdéseidre, amit persze fel sem tettél neki. Mert megkaptad volna az egyszerű, logikus választ, hogy ez egy szakma, és szabályai vannak - mint a borászatnak.

De állást nem foglal. Se veletek, se ellenetek.

Ez a tájékoztatás 2007-ben Gyöngyösön.

Faragó Zoltán