péntek, május 12, 2006

HOLIDAY-ÜZEMMÓDBAN - Interjú Ákossal - 2. rész



HOLIDAY-ÜZEMMÓDBAN - Interjú Ákossal

2. rész

efzé: Régebben többször nyilatkoztad -a Bonanza-korszakodban főleg-, hogy színpadon, az előadások előtt mindig van benned egy bizonyos pozitív harctéri feszültség. Még mindig megvan?


Ákos: Persze, persze, kifejezetten. Az egy szakrális mozzanat, hogy az embert a jó sorsa a színpadra engedi. Ezzel a lehetőséggel jól kell sáfárkodni. Én azért szoktam imádkozni, hogy tisztességesen tudjam végezni a dolgomat, amit szeretek, és amiben nagyon sok örömömet lelem, de a leglényegesebb az, hogy ide emberek jönnek be, akik súlyos pénzt fizettek ki a jegyért. Ezért igyekszem azt nyújtani, amit tudok. És bizony az ember nem mindig 100%-os egészségi állapotban áll a színpadon, és akkor is 100%-ot kell nyújtani, mint ahogy a jó sztahanovisták szokták. Mondok egy példát: legutóbb Esztergomban pontosan azon a napon játszottunk, amikor a szemétégető-katasztrófa lezajlott. Másnap Siófokon az egész stáb olyan beteg volt, hogy mindenki hihetetlen hányingerrel meg hasmenéssel küszködött, többek között én is. Ha egy technikus fölszereli a technikát, és utána lefekszik, az egy másik helyzet, nekem nem szabad rosszul lennem estére, pedig hihetetlenül rosszul voltam egyébként. Elég komoly koncentrációt igényelt a dolog. Ezt nem azért mondom, hogy mint a haza hőse beszéljek erről a feladatról, erről nem is kell tudnia a közönségnek igazából. Az én magánügyem, hogy így mondjam, de ez a feszültség azért benne van az emberben, mert jól akarja végezni a dolgát A mai estén ez az irgalmatlan szél okoz gondokat nekünk. Most is érzem, hogy emelgeti a fenekem alatt a színpadot, talán meg tudod erősíteni, hogy ez nem túlzás. Az a szerencsésebb ember, aki ezekről nem tud, csak fölmegy és énekel.Én nem tartom szerencsétlennek az én helyzetemet, sőt nagyon is szerencsésnek tartom, hogy olyan vezetője lehetek ennek a produkciónak, aki minden részletről tud. Nem is aludnék nyugodtan. Fárasztóbb ugyan, de én akartam, hogy így legyen. Nem panaszképpen mondom, csak ilyen tényleíró gondolatként.

efzé: Meddig lehet bírni, hogy minden a te kezeidben összpontosul?

Ákos: Nem tudom. Tavaly is éreztem már néhányszor, és idén is sokszor, hogy egy kis pihenőt be kéne iktatni. Ez alatt egy hosszabb időszakot értek. Nem tudom, mikor lesz erre módom, ezt most nem tudom megválaszolni.

efzé: A pihenő végeztével mi történik? Mit fogsz csinálni akkor, ha nem rockszínpadokon állsz „nagyterpeszben”? Több helyütt említetted, hogy vagy kövér étteremtulajdonos szeretnél lenni, esetleg borász. Tulajdonképpen mi a jövőd?

Ákos: Jó volna tudni, jó volna megmondani, milyen az amikor az ember egy kis szünetet tart. Halvány gőzöm sincs. Valószínű, hogy nem lehet egyszer és mindenkorra elválni attól a sorstól, amit az ember él, ami az embert élteti.15 éve foglalkozom egy olyan műfajjal, ami a pillanatról szól. Megszeretett a közönség. Az én ösmertségem nem akkor ér véget, amikor abbahagyom a zenélést. Ha megnézünk olyan produkciókat, mint a Piramis együttes, akik akkor voltak nagyok, amikor én 10-12 éves voltam, ha ma Révész Sándor föláll a színpadra, ugyanolyan érdeklődés kíséri, mint máskor. Nem tudom, hogy velem így lesz-e, de gyanús, hogy ennek a természetrajza a közönség szempontjából mindig ugyanilyen, az ilyen fokú szeretet nem múlik el attól, hogy az ember abbahagyja egy-két hónapra, évre, vagy akár hosszú évtizedekre. Vannak terveim, azért el tudom képzelni az életemet néhány évre zenélés nélkül. Van egy csomó olyan beváltatlan tervem, amit éppen azért nem tudtam megcsinálni, mert állandóan rágtam a csepüt különböző színpadokon. Hogy ezeket meg tudom-e csinálni, ez majd akkor derül ki, amikor abbahagytam egy kicsit. De ez nem holnap lesz, nem fenyeget ez a veszély. Kinek veszély, kinek öröm…

(folyt. köv)

Holiday-üzemmódban - Interjú Ákossal


HOLIDAY-ÜZEMMÓDBAN - Interjú Ákossal

1. rész

(Ákossal még 2004-ben beszélgettünk, az Utolsó Hangos Dal Ráadás-turné abádszalóki előadása előtt.)


efzé: Ákos, mi történik ma ezen a színpadon, milyen különlegességek várhatók?

Ákos: Ha minden jól megy, akkor ma este ezen a színpadon „Az utolsó hangos dal” című turné abádszalóki állomását fogjuk lejátszani, ezt tekintheti meg a közönség. A turné május 29-én indult a Kisstadionban, itt 15.000 ember előtt mutattuk be a programot. Elsősorban a 2002-es „Új törvény” című lemez dalai köré rendeződik a repertoár, de sok régebbi sikert és koncerten ritkábban hallható szerzeményt is eljátszunk. Azóta egy finomhangoláson esett át a műsor, s miután a turnéban több helyen is játszunk fesztiválokon, ezért az aprólékosabb, nagy odafigyelést igénylő, vagy apróbb, finomabb hatásokkal operáló dalokat elhagytuk, és inkább a brutálisabb szerzemények kerültek előtérbe.Bekerült egynéhány új dal is a repertoárba, valamennyire különbözik a budapesti nagy bemutatótól a turné anyaga, de csak apróbb hangulati elemeiben.

Nekem állandó célom, hogy amikor kész van egy műsor, akkor mindig apróbbakat változtatgassunk rajta. Több szempont is van: elsődleges ok, hogy a zenekar mindig egy kicsit frappírozva érezze magát. A második szempont, hogy van egy kemény magja a közönségnek, akik mindenhová követnek bennünket, fontos, hogy számukra is legyenek apróbb újdonságok minden egyes koncerten. Vagy ha minden egyes koncerten nem is, de legalább etaponként. Miután ez az első augusztusi bulink, így egy pár újabb poén ma látható először a színpadon. Egyrészt egy úgy elem Háry Peti, Chapman Stick-en játszó zenésztársunk visszatérése a produkcióba, ő utoljára 2 éve, a 2002-es turnéban volt velünk, ha jól emlékszem. A 3 számos Bonanza-repertoár is elejétől végéig megújult mára, úgyhogy szerintem sok izgalmas eleme van a koncertnek. Nyilvánvalóan számunkra kevesebb izgalmat tartogat, mert mi hosszan próbáltunk erre a mai előadásra, minden nap. Annál inkább szeretnénk meglepetést okozni azoknak, akik eljönnek.

efzé: Az Andante-turnéra visszautalva, mennyi a változás a zenédben, a sokat emlegetett negyvenes-ötvenes könyvelőhölgyek ugyanígy itt vannak a közönség soraiban, vagy fiatalodott a közönség?

Ákos: Ez egyértelműen rockkoncert. Először is nem színházi közegben adjuk elő, és más hangszerelési fogásokkal élünk, ennek ellenére nem riasztottuk el az idősebb korosztályt sem. Nyilvánvaló, hogy a tomboló küzdőteret általában huszonévesek töltik meg, sőt náluk is vannak fiatalabbak. Nemrég Esztergomban a nyári játékokon olyan színpadon játszottunk, ahol előttünk is, meg utánunk is színházi jellegű produkciók szerepeltek. Az ülőhelyekből egyesek arra következtettek, hogy biztos nem a rockprogramot visszük. Néhányan az interneten csalódottságuknak adtak hangot, tehát hogy itt biztos ülő buli lesz. Sokan viszont az általad is említett korosztályból, a negyvenes-ötvenes korosztályból jöttek el, és méla megdöbbenésünkre, amikor legördült a függöny, hihetetlenül elkezdtek csapkodni, mint hal a szatyorban. Az idősebbek egy kicsit megrökönyödéssel fogadják, hogy rockkoncert van. Mi egyértelműen kommunikáltuk, hogy az idén csak rock koncertet adunk, másmilyet nem, de ők se mentek haza, tisztességgel végighallgatták az előadást és nem hiszem, hogy nagyon csalódottak lettek volna a végén, amikor távoztak.

(folyt. köv.)

szerda, május 10, 2006

A halott város árnyai

"This is the highest building in town. On the day of disaster, many people gathered on this roof to see the beautiful shining cloud above the Atomic Power Plant."

Adott egy ukrán lány, akit Elenának hívnak. Mivel az apja a kormány egyik mindenható fejese, így a lány ki-be motorozhat Pripjatyban, Csernobilban, és a halálzónában. Eközben fényképez és sztorizik. Én eddig nem tudom eldönteni, hogy a történetek, vagy maguk a képek súlyosabbak.

http://www.kiddofspeed.com/

kedd, május 09, 2006

Bevittek az erdőbe

Mátraszentistván, csak most tavasszal. Havasan jobb.

A walk in the park

A step in the dark...

A távolban Galapagos...

...helyett Parádsasvár. Attól eltekintve, hogy kevés az ősgyík, végül is még lehet szép. Vagy nem?

Szumátra. Ja nem, csak sima Mátra.

Ez már olyan messze van, hogy innen Lassie se találna haza.

Let me show you the world in my eyes

I'll take you to the highest mountains, például a Mátrába.