péntek, május 12, 2006

Holiday-üzemmódban - Interjú Ákossal


HOLIDAY-ÜZEMMÓDBAN - Interjú Ákossal

1. rész

(Ákossal még 2004-ben beszélgettünk, az Utolsó Hangos Dal Ráadás-turné abádszalóki előadása előtt.)


efzé: Ákos, mi történik ma ezen a színpadon, milyen különlegességek várhatók?

Ákos: Ha minden jól megy, akkor ma este ezen a színpadon „Az utolsó hangos dal” című turné abádszalóki állomását fogjuk lejátszani, ezt tekintheti meg a közönség. A turné május 29-én indult a Kisstadionban, itt 15.000 ember előtt mutattuk be a programot. Elsősorban a 2002-es „Új törvény” című lemez dalai köré rendeződik a repertoár, de sok régebbi sikert és koncerten ritkábban hallható szerzeményt is eljátszunk. Azóta egy finomhangoláson esett át a műsor, s miután a turnéban több helyen is játszunk fesztiválokon, ezért az aprólékosabb, nagy odafigyelést igénylő, vagy apróbb, finomabb hatásokkal operáló dalokat elhagytuk, és inkább a brutálisabb szerzemények kerültek előtérbe.Bekerült egynéhány új dal is a repertoárba, valamennyire különbözik a budapesti nagy bemutatótól a turné anyaga, de csak apróbb hangulati elemeiben.

Nekem állandó célom, hogy amikor kész van egy műsor, akkor mindig apróbbakat változtatgassunk rajta. Több szempont is van: elsődleges ok, hogy a zenekar mindig egy kicsit frappírozva érezze magát. A második szempont, hogy van egy kemény magja a közönségnek, akik mindenhová követnek bennünket, fontos, hogy számukra is legyenek apróbb újdonságok minden egyes koncerten. Vagy ha minden egyes koncerten nem is, de legalább etaponként. Miután ez az első augusztusi bulink, így egy pár újabb poén ma látható először a színpadon. Egyrészt egy úgy elem Háry Peti, Chapman Stick-en játszó zenésztársunk visszatérése a produkcióba, ő utoljára 2 éve, a 2002-es turnéban volt velünk, ha jól emlékszem. A 3 számos Bonanza-repertoár is elejétől végéig megújult mára, úgyhogy szerintem sok izgalmas eleme van a koncertnek. Nyilvánvalóan számunkra kevesebb izgalmat tartogat, mert mi hosszan próbáltunk erre a mai előadásra, minden nap. Annál inkább szeretnénk meglepetést okozni azoknak, akik eljönnek.

efzé: Az Andante-turnéra visszautalva, mennyi a változás a zenédben, a sokat emlegetett negyvenes-ötvenes könyvelőhölgyek ugyanígy itt vannak a közönség soraiban, vagy fiatalodott a közönség?

Ákos: Ez egyértelműen rockkoncert. Először is nem színházi közegben adjuk elő, és más hangszerelési fogásokkal élünk, ennek ellenére nem riasztottuk el az idősebb korosztályt sem. Nyilvánvaló, hogy a tomboló küzdőteret általában huszonévesek töltik meg, sőt náluk is vannak fiatalabbak. Nemrég Esztergomban a nyári játékokon olyan színpadon játszottunk, ahol előttünk is, meg utánunk is színházi jellegű produkciók szerepeltek. Az ülőhelyekből egyesek arra következtettek, hogy biztos nem a rockprogramot visszük. Néhányan az interneten csalódottságuknak adtak hangot, tehát hogy itt biztos ülő buli lesz. Sokan viszont az általad is említett korosztályból, a negyvenes-ötvenes korosztályból jöttek el, és méla megdöbbenésünkre, amikor legördült a függöny, hihetetlenül elkezdtek csapkodni, mint hal a szatyorban. Az idősebbek egy kicsit megrökönyödéssel fogadják, hogy rockkoncert van. Mi egyértelműen kommunikáltuk, hogy az idén csak rock koncertet adunk, másmilyet nem, de ők se mentek haza, tisztességgel végighallgatták az előadást és nem hiszem, hogy nagyon csalódottak lettek volna a végén, amikor távoztak.

(folyt. köv.)

Nincsenek megjegyzések: