csütörtök, április 26, 2007

Mesterséges intelligencia

Lázadni jó, és népszerű.

Hogy miért? Mert a lázadás semlegesíti a tényeket. Semlegesíti a dokumentált valóságot, a riasztó jövőképet. Elfedi az értelmes érvek teljes hiányát. Aki lázad, azzal sokan lázadnak, lásd még: hőbörgés, focimeccs, bokszmeccs. Mert hőbörögni jó. Gondolkodni nehezebb.

Hibázni is könnyű, nehéz körbetekinteni, hogy kit és mit rántunk magunkkal a szakadékba. Nehéz beismerni, hogy lövésünk sincsen a hogyan továbbról, ha túlketyegünk a Nagybötűs Időponton. De ez nem az én bajom, nem én idéztem elő; ugorgyung'.

Aki nincs velünk, az ellenünk - mondja a régi, berögzött kulcsmondat. Azért érdemes megnézni, ki van velünk, és ki nincs. És kinek a dolga az, hogy azok álláspontját is megvilágítsa, akik velünk, meg azokét is, aki ellenünk. Érdemes nem összetéveszteni.

Persze, nyilván az a legkényelmesebb, ha csakis a saját álláspontunk köszön vissza a médiából. Kinek kellenek az ellenérvek, azok csak megzavarják a többi lázadót...? Egyébként is: a média jó, ha velünk van - a média görény, ha nincs velünk.

Lehet összehívni falugyűléseket, lehet meghívni mindenféle médiumokat, csak aztán nem épp azon kellene - nyilvánosan - elverni a port, amelyik mindig ott van, és tájékoztat. Amelyik gyakran elsőként kérdezi meg az álláspontotokat. Amelyik esetenként segít összefoglalni azokat a történéseket, amelyre reagálnotok kellene. Amelyik akkor is ott van, amikor nem látod. Amelyiket meg tudod várakoztatni, amelyik elől el tudsz bújni, amelyiket megpróbálhatod ugráltatni. Amelyikre rá tudod kenni az összes hibát, amit valójában el sem követett. Amelyik szívesen felel a kérdéseidre, amit persze fel sem tettél neki. Mert megkaptad volna az egyszerű, logikus választ, hogy ez egy szakma, és szabályai vannak - mint a borászatnak.

De állást nem foglal. Se veletek, se ellenetek.

Ez a tájékoztatás 2007-ben Gyöngyösön.

Faragó Zoltán

22 megjegyzés:

Névtelen írta...

naja, a furedi szakadarok, a jovo letetemenyesei.vigyek egybol egert is, lesz helye a bornak.

gg

Névtelen írta...

Ide is benyomult a politika?

se_prű

[publicpeaker] írta...

Begyűrűzött, miazhogy, nagyonis. De mi ebben a baj?

efzé

Gonzo írta...

efzé ha ezt leírod románul fizetek egy sört :). Ír j románul jobba jársz;)

lz

Névtelen írta...

Tudta-e ön, hogy a Füredre megálmodott vadsiúj wellness-központban egyébként ki a gyöngyösi önkormányzat leendő partnere (persze, nyertes pályázat esetén only) az erdészeti suli mellett? Ki nem találná...Az egyik hangadó cége. Hmm. Ha leválunk, úgy is jó, ha nem, úgy is. Használhatnám a korbács és kenyér című hülye poént is, de kihagyom. Nem a mesterségem.

efzé

Névtelen írta...

A hab a tortán, hogy ma az egyik megszólaló református lelkésznek elírtam a nevét, mert félreértettem. Rossz a fülem, öregszem. Nem Puni J. - nek, hanem Cuni J.-nek hívják. De nevekkel nem viccelünk!

efzé

Névtelen írta...

a sportcsarnokot is ők építik

gg

Névtelen írta...

Legyünk következetesek: az nem Füreden van. Offtopic.

efzé

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Névtelen írta...

Megsértődni egyszerű. Hogy miért ?
Mert máris nem arról kell beszélni, ami ott elhangzott.
Ezt csak az tudja utólag is megnézni és meghallgatni, aki készítette a riportot.
Mindenki más csak az ok nélkül megsértődött, félremagyarázó dohogását olvashatja.
Ez a tájékoztatás 2007 -ben Gyöngyösön.

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
[publicpeaker] írta...

Tisztelt mp!

Amennyiben ennél több hasznos információt bele tud sűríteni egy 1:40-es anyagba, szívesen megkövetem. Ha már ez az Ön részéről elmaradt a nyilvánosság előtt elhangzott rágalmazás után.

..::efzé::..

_____


Lakossági fórumot tartott tegnap a mátrafüredi részönkormányzat aktuális kérdésekről és a leválási folyamat pillanatnyi állásáról

A fórumon a szülők eldöntötték: a képviselőtestület mai ülésén jelen lesznek, és szót emelnek a korábban bezárásra ítélt Hanák Kolos Iskola megmentéséért.

Feszült hangulatban zajlott le a részönkormányzat által összehívott falugyűlés Mátrafüreden. A hivatalos napirendi pontok között a grémium általános beszámolója és a háziorvos tájékoztatója is szerepelt az egészségügyben bekövetkezett változásokról, a két legvitatottabb téma mégis az elszakadási folyamatról szóló jelentés és a Hanák Kolos Iskola bezárása volt. A szülők úgy vélték: mindenképpen jelen kell lenniük az anyaönkormányzat áprilisi ülésén, hogy meggyőzzék a képviselőtestületet: Fürednek iskola kell. A városi testület képviselői közül senki sem jelent meg a fórumon.

A vitához a református egyház képviselője is hozzászólt. Mint ismeretes, a korábbi döntés szerint a reformátusok nem alapíthatnak új iskolát Mátrafüreden.

Krigovszky Sándor, a részönkormányzat első embere a közigazgatási hivatal észrevételére hívta fel a figyelmet az iskolabezárás kapcsán.

Az elszakadási folyamatról Mészáros Péter, a leválást előkészítő testület vezetője beszélt. A bizottság tagjai továbbra is úgy vélik: az önálló Mátrafüred gazdaságilag életképes lesz. Új ötleteket is felvázolt a párbeszédre való hajlandóság jegyében, például a tervek szerint Gyöngyös gazdasági programjába bekerülne egy új füredi wellness-központ, és jégpálya pályázati pénzből, az önkormányzat, az erdészeti iskola és egy magáncég beruházásában.

Faragó Zoltán

Névtelen írta...

Azt senki nem kérdezte meg, hogy hol van a rádió, az újság?
"Ez a tájékoztatás 2007 -ben Gyöngyösön." - valóban, van még aki tájékoztat. Köszönet járna érte...

lp

Névtelen írta...

Mátrafüreden voltam tegnap. Egy csoportnyi nyugdíjas néni vörös kánkán ruhában cigányzenére táncolt egy ócska kis színpadon. Borzasztó volt. A főzőversenyen meg két első helyezett lett a két induló közül - ha jól értettem a szituációt. Egy leendő önálló településnek ennél azért többet kellen kiizzadnia magából! Vagy ez a mélyrepülés már a jövő? Akkor viszont ne csodálkozzanak, ha minden fiatal fejvesztve menekül - bárhová csak innen el...
KB

Névtelen írta...

Én Gyöngyösön voltam tegnap. Egy csapat cigány üldögét egy üres pódium előtt, ami mszp-sre volt festve.
Egy olyan településnek aminek 3 parlametni képviselője és egy minisztere van, továbbá gazdálkodik a mátrai turizmus bevételeinek jelentős részével azért többet kéne kiizzadnia magából!
Füredről pláne elmennek, ha eladják fejünk fölül még az iskolát is. De nem mintha gyöngyösön jobb lenne a helyzet.

[publicpeaker] írta...

Igazából minden rendezvényt mindenhol a pénzhiány, meg az ingyér mozgatható lelkes amatőr ismerősök felléptetése jellemez; de erről egyszerűen nincs kedvem írni, mert mindenki besértődik. Ahová léptem az elmúlt "ünnepen", majorettek, hastáncos csapatok, meg minden vásári-kategóriás szórakoztatóipari panelek köszöngettek vissza. Persze, az egy másik kérdés, hogy kevésből nehéz nagyot. Nyilván Gyöngyöst is minősíti, hogy milyen rendezvényei vannak (ez nem kritika, csak megállapítás)- de itt volt Füred számára is egy remek alkalom, hogy jól megmozgassa a helyi polgárokat. A fiatalok? Azok meg menekülnek a városból is, meg majd az önálló Füredről is. Sőt: az egész országból. Ez nem iskolabezárás függvénye szerintem.

efzé

[publicpeaker] írta...

Eszembe jutott még egy találós kérdés: van manapság mátrai turizmus? Vannak abból bárkinek jegyezhető bevételei?

efzé

Gonzo írta...

Mátrai turizmus, húsvétkor tömve volt, meg május elsején is, igaz a legtöbben piknikeztek. Ilyenkor jön elő téli álmából parkolóőr, és jól beszedi a jatott. Sástón ugye, mert húzzuk le a tursitát, már rögtön az elején, ugye. Meg háza és a lángosos, és szintén fizetett parkölő őr. Meg a büfések, meg a NAGY BÜFÉSEK. Oszt ecet, ennyi a mátrai turizmus. Kivétel a bobpálya, ott szivesen fizetek a parkolásért, komolyan

[publicpeaker] írta...

A mátraházai lángosost nem bántjuk!

efzé

Gonzo írta...

okés, ő tényleg érzi és jó fej